Wat komt er allemaal bij tuinontwerp kijken?

Het ontwerpen van een nieuwe tuin is ontzettend leuk! Het geeft je nieuwe inzichten, creatieve ideeën en een hoop energie. Maar het gaat natuurlijk niet vanzelf. Om je een beetje duidelijkheid te geven en een stukje houvast om zelf je tuin te ontwerpen, vind je op deze pagina een overzicht van zaken en tips over tuinontwerp.

Inspiratie

Inspiratie kan je halen van internet. Denk aan Google, Pinterest, Instagram etc. Maar je kan ook geïnspireerd raken door de tuin van je buren of je vrienden. Misschien haal je meer ideeën uit tijdschriften of is het bezoeken van modeltuinen meer jou ding. Het kan allemaal.

Maar de vraag is: Hoe kanaliseer je al deze fantastische inspiratie? En hoe destilleer je hier uit een fantastisch tuinontwerp?

De makkelijkste manier is het maken van een MoodBoard. Dat kan je eenvoudig doen met een groot stuk oud karton. (milieubewust, digitaal is nog beter) Vervolgens verzamel je afbeeldingen die jou het meest aanspreken met betrekking tot je nieuwe tuin. Zo creëer je een duidelijk overzicht van je inspiratie en ontstaat een beeld van jou smaak en voorkeuren.

Dit is het vertrekpunt naar een nieuw ontwerp. Als je nou dat printen, knippen en plakken een gedoe vind, kijk dan eens op Google. Daar vind je een heleboel tips en alternatieven voor het maken van een MoodBoard.

Maak vandaag nog een afspraak zodat ook jij zorgeloos kunt genieten!

Gratis Offerte

Functies

Als je het dan toch doet, doe het dan goed! Er is niets lekkerder dan buiten leven in de frisse lucht. Bij warm weer, koud weer, of het nu regent of sneeuwt. Eigenlijk is de tuin een verlengstuk van je woonkamer. Je wilt hier toch optimaal gebruik van maken en er maximaal van kunnen genieten?

Daarom is het van belang om van te voren goed na te denken over de functie van je tuin. Moeten er kinderen kunnen spelen of is het alleen een siertuin? Wil je zo nu en dan een feestje geven of de partytent opzetten? Misschien wil je een opblaasbad neerzetten of vind je het veel belangrijker dat de hondjes lekker kunnen ravotten.

Zo zie je maar dat er veel is om over na te denken voordat je de geschikte indeling kan bepalen.

Indeling

Zodra de functie van je tuin duidelijk is, kan je nadenken over de indeling. Hoe groot worden de terrassen en waar komen ze precies? Waar zet je overkapping? hoeveel gras wil je hebben? wat zijn de mooiste plekken voor je borders. Oja die mooie boom moet ook nog een plekje krijgen.

Zo kan je nog wel even doorgaan natuurlijk. Kijk nog eens terug op je MoodBoard naar wat jou het meest aanspreekt. Vaak haal je daar nieuwe antwoorden uit. Meestal werkt het goed om met anderen te overleggen. Het kan leiden tot nieuwe inzichten en fantastische ideeën.

Maak vandaag nog een afspraak zodat ook jij optimaal kunt genieten!

Gratis Offerte

Ontwerp

Eindelijk is het zover! Je kan met het tuinontwerp beginnen. In deze fase is materialen keuze en planten keuze heel belangrijk. Daar komen we nog op terug.

Aan de hand van de voorgaande stappen en je MoodBoard, is het tijd om je ideeën een gezicht te geven. Je houd hierbij rekening met de ligging van de tuin en eventuele inkijk van buren. Dit kan je opvangen door bijvoorbeeld bomen, hagen, schuttingen en bouwkundige elementen.

De kunst is om er voor te zorgen dat je van uit huis mooie zichtlijnen creëert en toch beschut zit. Datzelfde geldt voor de terrassen in de tuin. Je wilt op diverse momenten van de dag in de zon kunnen zitten terwijl je toch vrij zit. Zo kan je ongestoord werken of gewoon lekker genieten.

Een Tuinontwerp moet functioneel zijn en tevens een lust voor het oog. Daarom zijn zichtlijnen en materiaal gebruik heel belangrijk. Met je materialen kan je accenten leggen of juist meer contrast aanbrengen. Hiermee kan je naar wens meer diepte creëren en rust.

Om de sfeer te bepalen in een ontwerp gebruik je een bepaalde stijl. Elke stijl heeft specifieke vormen en specifieke materialen. Zodra je weet welke stijl of stijlen je mooi vindt, kan je gericht op zoek naar de juiste materialen. Hetzelfde geldt voor de beplanting. Probeer binnen één stijl de blijven of stijlen te combineren die goed samen gaan. Je loopt anders het risico dat de samenhang en daarmee de sfeer weg valt.

Materialen

Zoals je net hebt kunnen lezen is materiaal gebruik erg belangrijk. Dit vormt de basis van de tuin en het ontwerp. Je kunt eindeloos combineren maar je kan beter binnen één stijl blijven.

Het volgende wat aandacht verdient is duurzaamheid. Je tuin moet toch minstens 10 jaar mee gaan. Globaal kan je zeggen dan goedkope tuinmaterialen niet duurzaam zijn. Uitzonderingen daar gelaten. Neem u een betontegel. De goedkope varianten slijten veel sneller en zijn dus veel eerder hun kleur kwijt. Om maar een voorbeeld te noemen.

Goedkoop tuinhout betekent vaak krom, zacht en visueel onaantrekkelijk. Je kan het prima gebruiken, verwacht er alleen niet te veel van. Zo kan je natuurlijk eindeloos door gaan. Het punt is: duurde materialen zijn duurzamer en visueel aantrekkelijker.

Waar je rekening mee kan houden is de toplaag van je bestrating en vlonders. Je kan kiezen voor materialen met anti slip. Dat kan een serieuze overweging zijn voor ouderen en mindervaliden. Er zijn natuurlijk ook andere oplossingen.

Laat je dus goed informeren voordat je materialen uitkiest. Je kan het natuurlijk ook zelf uitzoeken als je daar de tijd voor hebt.

Maak vandaag nog een afspraak zodat ook jij maximaal kunt genieten!

Gratis Offerte

Beplanting

Beplanting heb je in alle soorten en maten. Het allerbelangrijkste is dat je planten geschikt zijn voor jouw tuin. De grondsoort waarop de planten gekweekt zijn bepaald hoe de planten bij jouw in de tuin aanslaan. Goedkope taxus van de kleigrond hoef je niet op zandgrond te zetten. Het duurt een eeuwigheid voordat ze een dichte haag vormen. Als ze al aanslaan.

Dus Heel belangrijk: waar komen de planten vandaan?!

Beplanting kan je in verschillende vormen kopen. Afhankelijk van het jaargetij en de prijs. Je hebt planten op kluit en in containers. Containers zijn duurder maar kan je het hele jaar door kopen en verwerken. De planten op kluit veelal heesters en bomen, zijn beschikbaar vanaf het najaar tot aan het voorjaar. Deze zijn dus veel goedkoper.

Vaste planten worden eigenlijk altijd in potjes geleverd het meest gebruikt is P9. Deze kan je dus het hele jaar door verwerken.

Per plantensoort heb je te maken met andere plant afstanden. Zet je ze te dicht op elkaar dan gaat de helft dood. Wanneer je ze te ver uit elkaar zet, duurt het weer heel lang voordat het vak dicht groeit.

Dan heb je nog verschillende hoogtes, bloeitijden, groenblijvend, bladverliezend etc. Zorg dat je de juiste combinatie maakt en zorgt voor een goede opbouw van de beplanting. Verdeel de bloeitijden zodat je het hele jaar bloemen hebt. Zorg dat je voldoende groenblijvende heesters gebruikt om de body van de tuin overeind te houden tijdens de wintermaanden.

Controleer of de planten bij elkaar kunnen. Sommige planten zijn erg gevoelig voor ziektes en steken elkaar aan. Er zijn ook planten die stofjes verspreiden in de grond om andere planten op afstand te houden. Laat je goed informeren!

Realisatie

Nu het tuinontwerp klaar is. Of je het nu zelf hebt gemaakt of hebt laten doen. Is het tijd om het ontwerp te realiseren. Je kan er voor kiezen om dit helemaal of gedeeltelijk zelf te doen. Volledig uitbesteden kan natuurlijk ook. De keuze hangt vaak af van de expertise en de financiën.

Het voordeel van uitbesteden is dat je er geen omkijken naar hebt en letterlijk niets meer hoeft te regelen. Je hoeft zelfs niet eens op te ruimen. Alles wordt netjes achter gelaten zodat je direct optimaal kan genieten van je nieuwe tuin.

Bij ons is het tuinontwerp gratis als wij de tuin ook realiseren. Dit geldt voor meerder bedrijven. Hiermee kan je een hoop geld uitsparen.

Meer weten? Vraag gratis een offerte aan!

Nu Gratis Offerte!