We zitten in de herfst, avonden worden korter en de winter is in aantocht. Wat kan je aan je tuin doen in de herfst? Voorbereiden voor de winter.
Planten en verplanten
De herfst is een geweldige periode om te verplanten omdat de grond vochtig is van de afgelopen regenbuien. De grond is nog warm van de zomer waardoor planten nog kunnen wennen aan hun nieuwe plek en nieuwe wortels kunnen vormen.
Dit betekend dat je ook nieuwe planten kunt inplanten zonder zorgen. Het is de laatste kans om voordat de winter invalt nog kleur aan te brengen in de tuin. Rozen bijvoorbeeld, plant je het best in het najaar voor de eerste nachtvorst.
Bollen planten
De beste periode om bollen te planten is in de herfst. Zo ben je er van verzekerd dat de bloemen die ontsluiten uit deze bollen op het juiste moment het daglicht zien en met hun prachtige kleuren de tuin opvrolijken.
Belangrijk is de positie van de bollen zodat ze goed kunnen gedijen en tot wasdom kunnen komen. Bollen houden van frisse vochtige grond in het voorjaar en zomers kunnen ze droge grond prima verdragen. Het planten van de bollen doe je zo diep als drie keer de hoogte van de bol. Je kunt hierbij gebruik maken van een bollenplanter.
Snoeien van heesters en vaste planten
De meeste vaste planten sterven af in het najaar. Het blad verkleurt en de stelen worden slap of verdrogen. Dan is het zover om de planten af te knippen zodat de tuin er netjes uit ziet en de planten nieuwe blad rozetten kunnen vormen voor het komende jaar.
Heesters knip je meestal voor een kwart terug. Dit geld alleen voor heester die bloeien op het nieuwe hout. Heesters die bloeien op tweejarig hout verjong je door een derde van de oude takken er uit te snoeien. hierdoor stimuleer je dat ze blijven uitlopen van onderaf waardoor je ze goed kan blijven verjongen.
Hagen snoeien
In de herfst worden de hagen voor de laatste keer geknipt. De groei is er nu uit waardoor ze strak en netjes de winter door kunnen. Let op overhangende takken dat ze de heg niet bedekken. Knip ze weg om lelijke plekken in de heg te voorkomen.
Gazon
De winter met zijn lage temperaturen en veel vocht heeft zijn weerslag op het gazon. Dat is de reden dat het gras voor de winter met speciale voeding wordt behandelt. Dit zorgt er voor dat het gazon sterker wordt zodat het de winter beter kan doorstaan. Het is ook heel belangrijk om gevallen bladeren regelmatig van het gazon te verwijderen. Dit voorkomt schimmels, mos en lelijke plekken. Meestal wordt het gras half november voor het laatst gemaaid. Zorg er voor dat je het gras niet korter maait dan 5cm zodat het beter bestand is tegen de winter.
Er is nog meer wat kan gebeuren voor de eerste nachtvorst:
- Bescherm rozen en andere vorstgevoelige planten tegen de vorst met dennentakken, bladeren of potgrond. Een alternatief is bubbelplastic.
- Opgraven van zomer bol en knolgewassen zoals Dahlias en bewaar ze droog, donker en vorstvrij.
- Pot planten die moeten overwinteren naar binnen halen.
- Watersystemen ontkoppelen en ontdoen van water.
Zo kan je met een gerust gevoel de winter in en genieten van je vrije tijd.