Tuinonderhoud, wat moet je allemaal doen?

Zodra het voorjaarszonnetje weer opkomt en de vogeltjes fluiten, is het weer tijd voor tuinonderhoud. Terrassen worden schoongemaakt, onkruid wordt weggehaald, er wordt gesnoeid, het gras wordt onder handen genomen en de tuinmeubeltjes worden weer van stal gehaald.

Vanaf dat moment kan het allemaal beginnen. Elke week grasmaaien, onkruid wieden, regelmatig overhangende planten afknippen of opbinden, heesters en hagen snoeien, mesten, water geven en het allerbelangrijkste is natuurlijk genieten van de tuin.

Terras schoonmaken

Het schoonmaken van je terras kan je op verschillende manieren doen. De meeste mensen halen in het voorjaar de hogedrukspuit van stal. Op de korte termijn is dit een zeer effectief middel om je bestrating te reinigen. Echter is het zo dat door de enorme druk de toplaag van de stenen beschadigt. Simpel gezegd spuit je de beschermlaag van de stenen af waardoor ze ruwer worden.

Doordat je de toplaag op ruwt zal deze steeds sneller groen worden. Hierdoor wordt het ook steeds lastiger om het schoon te krijgen. Je ziet bij goedkopere bestrating dat de kleur verdwijnt en de kleine kiezeltjes in de stenen tevoorschijn komen.

Gelukkig is er een alternatief. Er is een middel op de markt tegen groene aanslag. Meestal is dit op zeepbasis en hoef je er weinig aan te doen. Aanbrengen met een gieter of plantenspuit en in borstelen met de bezem. Het beste resultaat krijg je bij zonnig weer. Na een bui regen is dan het groen verdwenen.

Maak vandaag nog een afspraak zodat ook jij zorgeloos kunt genieten!

Gratis Offerte

Onkruid bestrijding

Tuinontwerper

Onkruid kom je overal tegen. Soms wordt je er gek van en lijkt het vechten tegen de bierkaai. Maar wat kan je daar nou aan doen?

Onkruid tussen de bestrating. De een vindt het mooi en de ander ergert zich groen. Je kan het onkruid handmatig verwijderen maar er zijn ook een aantal bestrijdingsmiddelen op de markt. Deze middelen zijn enorm effectief maar niet zonder gevolgen. Deze middelen zijn heel slecht voor het milieu en de natuur.

Het minst schadelijk is natuurlijk handmatig verwijderen. Maar er is een goedkoop alternatief. Je kan met azijn het onkruid te lijf gaan. Pas dan wel goed op met andere planten. Alles gaat er van dood. Pas ook op met natuursteen. Het kan lelijke vlekken veroorzaken.

Onkruid in de borders kan je het beste schoffelen of plukken. Door je borders goed dicht te planten met bijvoorbeeld bodembedekkers, heb je veel minder last van onkruid.

Ook in het gazon vind je vaak het nodige onkruid. Om onkruid tegen te gaan in het gazon zijn speciale onkruidverdelgers op de markt. Deze middelen zijn eveneens slecht voor het milieu en de natuur. Een goed alternatief is vaker maaien. Onkruid heeft een hekel aan maaien. Twee maal maaien per week is het beste. Je zal zien dat je gras er veel mooier uit gaat zien.

Verticuteren

Verticuteren gebeurd vaak in het voorjaar en soms nog een keer in de zomer. Er bestaat een groot misverstand over verticuteren. Men denk dat het bedoeld is om mos te bestrijden. Dit klopt helaas niet.

Het doel van verticuteren is het verwijderen van de viltlaag tussen de grassprieten. Deze viltlaag vormt zich door onder andere organisch materiaal dat er tussen valt. Hierdoor krijgt het gras minder zuurstof en verstikt het.

Bijwerkingen van het verticuteren zijn: De bovenste worteltjes die worden doorgesneden waardoor het gras extra geprikkeld wordt om te groeien. En het grootste deel van het mos verdwijnt uit het gazon. Dus je kan verticuteren om mos te verwijderen maar het is niet het hoofddoel.

Na het verticuteren wordt meestal het gazon gemest en door gezaaid. hierdoor hersteld het gras veel sneller en krijgt het een mooie diepe groene kleur.

Soms is het nodig om het gazon te beluchten en te dressen. Dit gebeurd meestal bij dichtgeslagen grond en natte ondergronden. Hierdoor verbeter je de water en lucht huishouding dus kan het gras beter herstellen.

Maak vandaag nog een afspraak zodat ook jij optimaal kunt genieten!

Gratis Offerte

Mesten

Het mesten van je tuin hoort natuurlijk ook bij tuinonderhoud

Er bestaan diverse soorten mest. Kunstmest en organische mest. Dat zijn de twee hoofdgroepen. Dan heb je nog soorten met een vertraagde afgifte. Deze soorten hoef je meestal maar eens per jaar te strooien. Er zit ook een aanzienlijk prijsverschil tussen.

Universele mestsoorten worden ook veel toegepast. Deze zijn prima geschikt voor de hele tuin. Wil je nu net dat beetje extra? Dan is het aan te raden om specifieke mestsoorten te gebruiken. Denk aan gazonmest, bordermest, rozenmest etc.

Het makkelijkste is een universele meststof. Kies een soort met een fijne korrel. Dit verdeeld beter en wordt beter opgenomen. Let er op dat je niet te dik strooit en dat de mest niet op de planten blijft liggen. Hierdoor krijg je lelijke plekken. Dat wordt ook wel verbranden genoemd.

Mest strooien kan je het beste doen bij bedekt weer en voordat het gaat regenen. Je kan natuurlijk als alternatief ook gewoon de sproeier aanzetten. Dit is ook een goede manier om de mestkorreltjes van de planten af te spoelen.

Snoeien

Tuinman

Snoeien kan best lastig zijn en zeker als je dat niet dagelijks doet. Wat moet je er nu vanaf knippen, wanneer moet je dat doen en hoe doe je dat dan?

Als je het nu hebt over hagen en heesters. Fijn blad kan je prima met een machine doen en grof blad kan je beter met de hand knippen. Dat is een beetje de vuistregel. Zodra je gaat snoeien, probeer je om tot op de oude snoeiwonden terug te knippen. Zo houd je het in model. door tijdens het snoeien zo nu en dan van een afstandje te kijken wat je gedaan hebt, kan je makkelijker corrigeren en tot een beter resultaat komen.

De meeste bomen en heesters kan je het hele jaar door snoeien. vaak is het beter om te wachten tot na de bloei. Fruitbomen moet je juist na de vorst snoeien voordat ze in het blad komen. En er zijn een aantal soorten die je pas na de langste dag kan snoeien.

Dit zijn de ABC bomen. Acer (esdoorn), Betula (berk), Carpinus (haagbeuk)en daar kan je de druif en de kiwi aan toevoegen. Deze soorten gaan lopen als je ze te vroeg snoeit. Dat betekend dat de sappen er uit lopen. Ook wel bloeden genoemd. Hierdoor is de kans groot dat ze het niet overleven.

Maak vandaag nog een afspraak zodat ook jij maximaal kunt genieten!

Gratis Offerte

Beplanting

Tuinonderhoud plegen aan je vaste planten

Vaste planten zijn natuurlijk prachtig. Maar wat moet je er mee doen?

Er zijn een aantal planten soorten die zo uitbundig bloeien dat je ze moet opbinden of moet inkorten zodat ze de rest niet overwoekeren. Anna Bella’s worden zwaar en gaan doorhangen. Dat is geen fraai gezicht. Door ze op te binden of rekjes er omheen te zetten, blijven ze mooi overeind.

Bodembedekkers groeien vaak heel hard en komen al snel over je paadjes en over het gras heen. Deze plante kan je prima inkorten zodat de randen weer netjes te zien zijn. Denk aan vrouwenmantel en geraniums.

Niets is mooier dan een weelderig bloeiende tuin. Maar hoe kan je het maximale uit je bloemen krijgen?

Zodra er bloemen zijn uitgebloeid knip je ze er tussen uit. De energie die nodig is om de bloem af te laten sterven gaat nu naar de andere bloemen en de nieuwe bloemen. Hierdoor ben je van je dorre bloemetjes af en bloeit alles mooier en langer.

Boomverzorging

Boomverzorger

Het verzorgen van bomen is specialistisch werk. Je kan niet zomaar de zaag er in zetten. Je loopt het gevaar dat je het model verpest. De boom kan reageren met lange rechte waterloten. Of de boom raakt uit balans en vormt een gevaar voor de omgeving.

Zodra een boom uit balans raakt, kan bij de eerste de beste storm een deel van de kroon uitbreken of nog erger, hij valt om. Dat wil je natuurlijk niet op je geweten hebben en daarom is het zeer aan te raden om dat soort klussen aan specialisten over te laten. De rest van het tuinonderhoud kan je wel zelf uitvoeren.

Nu Gratis Offerte!