Tuinaanleg, laten doen of zelf doen?

Met veel geduld en je moet natuurlijk handig zijn, kan je je tuin prima zelf aanleggen. Maar durf je dat wel? Er zijn weinig mensen die de tuin volledig zelf aanleggen. Meestal door gebrek aan kennis of omdat ze het niet aandurven.

Maar ja, je kan natuurlijk wel een hoop geld besparen als je zelf dingen kan doen. Mits het goed gebeurd natuurlijk.

Het voordeel van tuinaanleg uitbesteden is dat je er niet naar om hoeft te kijken. Je hoeft je geen zorgen te maken, je hebt garantie en je tuin is eerder klaar. Dus je zit minder lang in de rommel en je hoeft het niet eens zelf op te ruimen. Hoe lekker is dat!

Dat betekent dat je eerder optimaal kan genieten van je nieuwe tuin!

Bestrating

Tuinaanlegger

Meestal wordt bestrating op een laag van minimaal 10cm zand gelegd. Er zijn ook soorten die in gestabiliseerd zand worden gelegd. Gestabiliseerd zand is een zand cement mengsel wat hard wordt. Dit wordt veel gebruikt voor bestrating met kleine klinkertjes en voor natuursteen. Een andere vorm is drainage mortel. Dit wordt veel toegepast bij keramische tegels en wordt eveneens hard.

Bestrating kan je op diverse manieren leggen. Meestal wordt de onderbaan glad getrokken met een lange rei waarna de bestrating hier rechtstreeks op aangebracht wordt. Met deze methode kan je snel werken en licht alles op de zelfde hoogte. Hierdoor krijg je een super strakke bestrating.

Je kan ook de bestrating met de hand stuk voor stuk in het de ondergrond kloppen. Dit wordt veel gedaan op kleine stukjes en bij bestrating met een variërende dikte. Door de stenen er handmatig in te kloppen kan je toch een strak resultaat behalen.

Voor de afwerking zijn ook diverse producten op de markt. Je kan de bestrating in vegen met bijvoorbeeld in veeg split of brekerzand. Je kan er ook voor kiezen om de bestrating in te voegen met speciaal voegmiddel.

Maak vandaag nog een afspraak zodat ook jij zorgeloos kunt genieten!

Gratis Offerte

Vlonders

Bij het maken van een vlonder komt wel wat kijken. Een goede dragende constructie is van groot belang. Dit doe je het beste door de constructie op palen te bevestigen. Hier zijn de meningen over verdeeld. Je kan het ook op tegels leggen. Het risico is dat het vlonder gaat zakken en dat je er nooit meer bij komt zonder je vlonder te slopen.

Je kan het beste hardhout gebruiken voor de dragende constructie. Dit is duurzaam en enorm sterk. Over deze constructie kan indien gewenst, anti worteldoek worden gespannen. Hiermee voorkom je onkruid van onderaf.

Voor de bovenlaag dus de eigenlijke vlonder, zijn diverse soorten planken verkrijgbaar. Meestal wordt hardhout gebruikt of composiet. (kunststof) Deze planken zijn in diverse profielen en afwerkingen te koop. Er zijn soorten die je met klemmen vastzet zodat je geen schroefgaatjes ziet.

Denk er om dat je sterke RVS schroeven gebruikt! Als je hier op bezuinigt kom je bekocht thuis. Ze breken vaak al tijdens de constructie. Zo niet later.

Verhoogde bloembakken

Verhoogde borders of bloembakken worden steeds meer toegepast. Je kan ze van verschillende materialen maken. Het meest voorkomend zijn steen, hout en cortenstaal. Je kan het aanbrengen in iedere gewenste vorm hoog en laag. Meestal wordt gekozen voor duurzame materialen. Deze verweren vaak mooier.

Het voordeel van verhoogde bakken is dat je niet hoeft te spitten, je grond niet weg spoelt en je veel minder gras in je borders hebt.

Deze bakken zijn redelijk eenvoudig te maken mits je de juiste middelen gebruikt. Een vereiste is een vlakke basis. Meestal van tegels of opsluitbanden die in een laagje zand op maat worden gesteld. dit vormt de fundering van de bak. Zo ben je er zeker van dat je overal netjes uitkomt.

Zorg dat je bakken een stevige opbouw hebben en zo nodig onderling worden verbonden ter versteviging. Bij gebruik van lijm of specie moet je echt wachten tot alles volledig is uitgehard voordat je de bakken vult met grond.

Maak vandaag nog een afspraak zodat ook jij optimaal kunt genieten!

Gratis Offerte

Vijver

Je graaft een gat, je legt er vijverdoek in en je laat hem vol lopen met water. Dit vormt de basis voor een natuurlijke vijver. Tegenwoordig zie je dit niet zo veel meer. Het zijn allemaal strakke vijvers met verhoogde randen. Denk aan spiegelvijvers.

Er zijn natuurlijk heel veel soorten vijvers. Het hangt samen met je doel. Wil je er in zwemmen, is het puur voor de sier of misschien wil je er koi karpers in houden. Dit zijn drie totaal verschillende vijvers met een totaal verschillende aanpak. Denk aan de opbouw, de inrichting en het filtersysteem.

Een mooie vijver komt heel wat bij kijken. Het is specialistisch werk vanaf ontwerp tot uitvoering. Zo ook het onderhoud. De makkelijkste vijver is de spiegelvijver. Je kan speciale kleurstof toevoegen zodat je nooit ziet dat er algen in zitten.

Als je zelf een vijver wilt maken is het verstandig om je heel goed te informeren. Het eindresultaat is heel sterk afhankelijk van een goede voorbereiding en een goed plan. Foutjes zijn vaak lastig te herstellen dus kan je ze maar beter voorkomen. Een goed plan scheelt in het onderhoud.

Overkapping

Het bouwen van een overkapping is niet altijd vergunning vrij. Er zijn per gemeente verschillende regels met betrekking tot de afmetingen en de plaatsing. Vraag dit na bij jou gemeente en overleg altijd even met je buren.

Een overkapping kan je kant en klaar als bouwpakket bestellen. Maar je kan natuurlijk ook zelf een overkapping ontwerpen en samenstellen. En als je dat niet ziet zitten kan je dat altijd laten doen om er zeker van te zijn dat alles klopt.

Tegenwoordig worden de meeste overkappingen gemaakt van Douglas hout. Dit is een duurzame houtsoort. Dit komt door de hoge concentratie hars in het hout. Dit zorgt er voor dat het zelfs langer mee gaat dan geïmpregneerd hout. Je hoeft het dus niet te behandelen.

Het dak kan je volledig waterpas houden en bekleden met EPDM. Dit is een duurzaam rubberfolie met een rekbaarheid van 800%. Door het dak waterpas te houden zal er vaak een dun laagje water op blijven staan. Dit zorgt er voor dat de folie langer mee gaat. De meeste folies zit 10 jaar garantie op.

Maak vandaag nog een afspraak zodat ook jij maximaal kunt genieten!

Gratis Offerte

Beplanting

Voordat je begint met inplanten zorg je dat de grond goed los gespit is. Zo nodig breng je goede grond op. De bomen plant je als eerste en daarna alle heesters. Als laatste plant je alle vaste planten en kan je meteen de borders afwerken.

Dit is de beste werkvolgorde. Door de losse grond kan je alles makkelijk en snel inplanten. Door te beginnen met de bomen en heesters, kom je altijd netjes uit.

Probeer tijdens het inplanten zo min mogelijk door de borders te lopen. Je trapt namelijk alles weer vast. Zorg dat je direct de potjes van de planten haalt tijdens het uitzetten. Dat scheelt je dubbel werk en je kan sneller inplanten.

Bij droog weer is het verstandig om na het inplanten alles goed water te geven zodat ze niet kunnen verdrogen voordat ze geworteld hebben. Geef in het begin niet te veel water. Daar worden de planten lui van waardoor ze minder goed wortelen.

Hagen

Bij het planten van hagen is het van belang dat je ze niet te diep zet. Hagen die kaal zijn of snel kaal worden van onder, die plant je wel dieper. Dit is de enige uitzondering. Zorg dat je een ruime geul graaft zodat je kan aanvullen met goede grond. Hierdoor zal de haag beter aanslaan en groeien.

Let op met bestrating! Soms wordt er Noordzee zand gebruikt en daar zit vaak veel zout in. Probeer dit als het even kan te voorkomen. Het kost je namelijk je beplanting. Kan je er niets aan veranderen? Zorg dan voor een extra goede bodem voor je planten ter compensatie.

Haagplanten hebben vaak een juten zak om de kluit. Controleer of dit echt juten is en geen plastic! Juten vergaat en plastic niet. Het gevolg is dat je haag heel moeilijk wortelt en groeit.

Schutting

Span een strakke lijn langs de erfafscheiding. Langs deze lijn komen je palen. Dit is een hulp middel zodat je recht gaat. Graaf nu de palen in op de juiste afstand en zet ze waterpas. Vul aan en sla het laatste stukje de grond in zodat ze extra stevig staan.

Beton is niet nodig. Je kan wel aan wateren zodat ze goed strak komen te staan. Vervolgens hang je de schutting delen er tussen of schroef je de planken er tegen aan. Je kan dit het beste samen doen. Dat scheelt je veel werk.

Het beste kan je hardhouten palen gebruiken en RVS schroeven. We hebben in Nederland zo nu en dan flinke windstoten. Het is altijd fijn als je schutting dan overeind blijft.

Maak vandaag nog een afspraak zodat ook jij lekker kunt genieten!

Gratis Offerte

Gazon

Het aanleggen van je gazon kan op verschillende manieren. Je kan het inzaaien of je maakt gebruik van graszoden. Inzaaien kan een mooier resultaat opleveren en het is goedkoper. Graszoden geven direct resultaat.

Beide manieren hebben de zelfde basis. Je spit de grond om en voegt eventueel bodemverbeteraar aan. Meng dit goed tijdens het spitten of frezen. Daarna egaliseer je de grond en loop je het voetje voor voetje aan. Daarna nog een keer egaliseren en aanlopen.

De grond is nu klaar voor het inzaaien. Strooi gelijkmatig voldoende grasmengsel over het oppervlak. Vervolgens hark je het lichtjes door de grond en zorg je dat het weer egaal vlak is. Meer hoef je niet te doen.

Voor graszoden gaat het net iets anders. Je egaliseert nog een laatste keer de ondergrond. Vervolgens kan je de graszoden aanbrengen. Zodra alle graszoden zijn aangebracht kan je het gazon aandrukken met een grasrol of grasstamper. Hierdoor worden de laatste oneffenheden geëgaliseerd en zorg je dat er geen lucht meer tussen de bodem en de zoden zit.

Beregening

Er zijn verschillende beregeningsinstallaties. Denk aan een bronpomp die grondwater oppompt, een slootwaterpomp of gewoon leidingwater. Het zal je niet verbazen dat de kosten voor aanleg en gebruik behoorlijk uiteen liggen. Het hangt sterk van de situatie af welke installatie de beste keuze is.

De beregening wordt meestal opgedeeld in zones. Dit heeft te maken met de druk, het soort sproeiers, de sproeitijd en de ligging. Door dit systeem kan je de zones onafhankelijk van elkaar instellen voor een optimaal resultaat.

De beste tijden om te sproeien zijn tussen 03.00 – 05.00 uur. Rond deze tijd is het meestal windstil waardoor de emissie omlaag gaat. Het aantal minuten dat de installatie per run aan staat is afhankelijk per grondsoort, ligging, plantensoorten, en systeem.

Voor een optimaal resultaat kan je het aanleggen van de beregening beter uit handen geven.

Maak vandaag nog een afspraak zodat ook jij heerlijk kunt genieten!

Gratis Offerte

Tuinverlichting

Tuinverlichting bestaat er in overvloed. Je hebt systemen op 230 volt of op 12 volt. De laatste heeft de voorkeur in verband met veiligheid. Los van deze keuze is het belangrijk een lichtplan op te stellen. Je kan wel je hele tuin verlichten maar dat wordt heel saai.

Door met licht te spelen zal je tuin in het donker heel anders over komen dan overdag. Je kan met verlichting accenten leggen en diepte creëren. Zorg er voor dat je praktische verlichting los schakelt zodat het geen permanent effect heeft op je lichtplan.

De beste tuinverlichting die je hiervoor kan gebruiken is in-lite. Dit is een 12 volt systeem van Nederlandse bodem. Het is eenvoudig aan te leggen. Het is letterlijk plug & play. Dit systeem is achteraf uit te breiden naar wens.

Realisatie

Tuinaanleg doe je niet even snel. Er komt heel veel bij kijken. Je moet een hoop regelen en er komt veel kennis bij kijken. Daarnaast moet je maar de tijd hebben om het allemaal te verwezenlijken.

Voor de meeste mensen ligt het voor de hand om een professioneel bedrijf in te huren. Dit is zeker aan te raden alleen al om advies in te winnen. Je kan bijvoorbeeld de moeilijke dingen uitbesteden en rest lekker zelf doen.

Wil je vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op!

Nu Gratis Offerte!