Tuinaannemer: mogelijkheden en prijzen

Bij de start van de 21e eeuw heeft de tuinbouwsector een groei gekend waar andere sectoren om zouden smeken. Overal schoten tuinaannemers uit de grond als paddenstoelen. Ze hadden hun sporen reeds verdiend door werkervaring of studie en gooiden hun geluk op de vrije markt.

Grote bestelwagens en geremde aanhangers, heggenscharen en kettingzagen, … je ziet en hoort ze nu overal. Jouw tuinaannemer verhoogt jouw comfort en zorgt ervoor dat je tuin de juiste ingeleide is en blijft naar je woning.

Onze maatschappijstructuur is zodanig veranderd van een eerder conventioneel gezinspatroon naar een op hoog tempo presterende bevolking waarbij het merendeel tweeverdieners zijn.

Beide ouders gaan werken en hebben over het algemeen grote ambities. De bredere financiële mogelijkheden zorgen ervoor dat de tuin ook een evidentie lijkt om in te investeren. Ze is en blijft ten slotte het verlengde van je woning.

De forse stijging in vastgoedprijzen zorgde er ook voor dat de investering in een volledig aangelegde tuin – naar moderne normen- slechts 5 tot 8% bedraagt van de waarde van de totale woning en perceel en de verkoopprijs van je huis met 10 tot 15% kan doen stijgen. Dus investeren in je tuin, is investeren in jouw vast kapitaal! En daarbovenop verhoog je het esthetische karakter van jouw nestje met een onschatbare waarde!

Ook banken hebben dit gesnapt en grote holdings schrikken er nu niet meer voor terug om leningen uit te schrijven voor de aanleg van je tuin. Onder de noemer renovatiewerken kan je voordelig aan de nodige middelen geraken om een tuinarchitect/ -aannemer op te bellen.

Ook iedereen lijkt met tuinen bezig te zijn na de werkuren.

Een klein probleem in onze sector is het feit dat er geen hoge vereisten nodig zijn om als zelfstandige tuinaannemer aan de slag te gaan. Een grote meerderheid is zelfstandig in bijberoep zonder kwartaalaangifte en onderhoudt vooral tuinen.

Dit op zaterdagen of woensdagmiddagen. Dit kan jouw tuinman zijn of worden. De persoon die, net als de poetsvrouw, jouw woonomgeving netjes houdt tegen zeer betaalbare prijs. Wat mij opviel bij het bezoeken van dergelijk tuinen is dat alle beplanting op de begane grond zeer goed werd onderhouden. Weinig of geen onkruid, netjes afgestoken gazonkanten, geschoren hagen. Als mijn ogen zich naar de hoge mastodonten richtten, de bomen die als bewakers van de tuin gelden, dan zag ik dood hout, klimop tot op de top van de kruin, ongebalanceerde vorm, ziektes, …

Als conclusie kun je stellen dat de echte tuinaannemer zich onderscheidt door expertise op alle vakgebieden binnen de tuinbouw. Jouw tuinaannemer zorgt voor het ganse palet aan noden voor de tuin. Het ontwerpen van de lijnen en beplantingen, het aanleggen van opritten en paden, het installeren van een inrijpoort, het beplanten, beregenen, de tuinverlichting, vijvers, mechanische onkruid- en ziektebestrijding, . Van A tot Z. Uw tuinaannemer trekt ook onkruid uit en steekt ook gazonkanten af maar ik denk dat de manier waarop grondig zal verschillen!

De prijs ook, zul je vast afvragen? Het uurtarief zal vast en zeker verschillen, laat ons stellen zowat het dubbele zijn. Doch kan door efficiëntie en hogere investeringsgraad (dus meer machines en materialen) die vraag nog eens herbekeken worden.

De ervaring heeft mij geleerd dat mensen met grote tuinen (>1000m²) er goed aan doen wekelijks of om de 14 dagen een tuinman aan te stellen voor basisonderhoud. Mijn advies zou dan ook zijn om 2-jaarlijks een tuinaannemer/snoeier langs te laten komen voor gespecialiseerde werken, afhankelijk van de structuur en beplanting in uw tuin (hoge bomen, hagen, snoeivormen, …)

Mensen met een kleine tuin/stadstuin doen er goed aan één competente vertrouwenspersoon aan te stellen om hun tuin te onderhouden. Zomer- en winter snoei als basisonderhoud.

Ik wil hiermee benadrukken dat bij een volledige her-aanleg (als je wat meer wil dan gazon met een haag) het zéér lonend is een tuinarchitect/tuinaannemer onder de armen te nemen. Deze vakmensen zijn opgeleid in de kunst om vorm te geven met planten. Net zoals een interieurarchitect dit doet met harde materialen. Het verschil in esthetiek is onvergelijkbaar.

Ook binnen onze sector zijn enorme gradaties in kwaliteit. Samen met de groei van de sector is ook de norm verscherpt. Enorm veel nieuwe producten overspoelen de markt, nieuwe planten en nieuwe concepten. Jouw tuinaannemer moet er zich professioneel toe verbinden op de hoogte te blijven van deze vernieuwingen en zal je probleemloos update houden.

De keuze aan tuinstijlen is legio daar de tuinkunst even oud is als de ontwikkelde mens. Toch is de tuin van de 21e eeuw een klasse apart. De Engelse en Franse tuinstijlen hebben hun strepen verdiend en zijn nog steeds fantastisch.

De nieuwe tuin is een tuin waarin vormgeving nog veel meer de overhand heeft gekregen. De tuin van de jaren ’60 en ’70 was vooral een collectietuin. Een enorme diversiteit aan beplanting diende als basis van het concept.

Vandaag is vorm de basis van het concept. Het uitgangspunt is en blijft de woning. Haar vorm en gezichtspunten zorgen ervoor dat de keuze van tuinstijl reeds veranderd. Daarbij gaat jouw tuinaannemer zich in jouw woonsituatie inleven. Vanuit de woning kijken we in de tuin en proberen we met sterke lijnen interessante bezienswaardigheden in jouw tuin te accentueren. Van het achterliggende landschap tot een fantastische treurwilg of een beeldhouwwerk. Want wees gerust, een tuin is een gigantische magneet voor de ogen. Als uit deze ruimte alles werd gehaald wat mogelijk was dan zijn die wintermaanden ineens zo grauw niet meer en is het toch leuk om naar buiten te kijken. Ook in de zomer is het fantastisch niet enkel gazon in de tuin te hebben. In de zomer is intimiteit en kleur van groot belang.
Het belooft voor onze sector, mijn collega’s een boeiende tijd te worden!

De prijzen voor een tuinaannemer zijn afhankelijk van de bedrijfsstructuur. Een bedrijf met meer werknemers, levert snellere service en rekent soms iets hoger uurloon. Ook blijken de prijzen sterk te verschillen per regio of stad. Afhankelijk van de vastgoedprijzen en aanbod aan tuinaannemers. Kijk dus gerust rond in jouw provincie!

Een uurloon van een tuinaannemer schommelt gemiddeld van € 33/u tot € 45/u. Tuinaanlegbedrijven die veel bestratingswerken doen, rekenen ongeveer € 38/u tot € 52/u.

Dit is een richtprijs exclusief uurlonen voor het ontwerpen, machinekosten, transportkosten, afvalverwerkingskosten. Sommige bedrijven hanteren een verschillend uurtarief voor verschillende activiteiten bv. onderhoud € 38/u, aanleg € 45/u en ontwerpen € 48/u.

Jouw tuin laten ontwerpen en aanleggen kost het volgende als je niet wil besparen en een perfect concept ondersteunt:

  • ontwerp:    € 1/ m²
  • aanleg:      € 45 / m²

Deze prijzen zijn uiteraard veranderlijk afhankelijk van jouw wensen.

Daarom wil ik ingaan tegen het stigma dat je tuin aanleggen onbetaalbaar is. Het is vast en zeker de moeite om 5% van de aankoopprijs van je woning te investeren in de tuin ten einde haar verkoopbaarheid en waarde te verhogen. Een tuin kan worden aangelegd in alle prijsklassen, ook tuinarchitectuur kan in alle prijsklassen!

Hoe meer je bereid bent te investeren, hoe meer de uiteindelijke realisatie jouw verwachtingen zal overtreffen!! Vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan!

Nu Gratis Offerte